Българският футбол е в голяма и логична криза

   Сподели
Българският футбол е в голяма и логична криза

През последната година съм имал предложения от четири наши отбора

Интервю за в-к „24 часа"

Г-н Балъков, България падна 1:6 от Сърбия миналата седмица. Толкова слаб ли е наистина националният ни отбор?
- Аз не мисля, че отборът ни е толкова слаб, но в момента българският футбол е в една много голяма и логична криза. Затова и смятам, че е крайно време да се вземат спешни решения, които да сложат началото на промени. Нашият български манталитет обаче много често пречи те да се направят. Защо той играе такава важна роля, може да питаме хора, които се занимават с психология, нрави, традиции и т.н. Аз не мога да си го обясня. Вече близо 20 г. съм извън България и не разбирам начина на мислене у нас. Затова и нямам идея кога нещата се променят.

-Какво точно трябва да се промени, защото в повече или по-голяма степен, криза при националите има от европейското през 2004 г.? Заедно с трите мача там досега България не е спечелила важен двубой.
- Конструктивните и логични решения изискват характер и воля. От момента, който споменах те, досега те липсват. В България най-често се казва "не може", "не става"и дотам. Никой според мен не е пробвал да направи това, което се прави в други страни и не е свързано с кой знае какви средства. Прекрасен пример е организацията от страна на "Спорт Файв" на мач с Италия. Затова и казвам,че бързо трябва да се вземат решения. Пирамидата на футбола у нас не може да се построи до върха. Става въпрос за глобални промени в организацията му, които да доведат до качествени действия по терените и класни играчи. Говоря за намаляване на отборите в "А" група на 12 или 10, отдаване на базите на клубовете, за да заработят пак школите и да се подобри състоянието на терените.Това трябва да стане най-късно до 2 г. Сега един ден отменят мач заради сняг.На следващия той се играе, но топката постоянно подскача по тревата, която е на вълни. Това не е футбол, а борба между футболистите. Нещата са елементарни и отдавна трябваше да бъдат поправени.

- Футболният съюз е ръководен в последните години от Борислав Михайлов и други ваши бивши съотборници от тима, направил България 4-а в света. Защо те не задействат промените?
- Споделих мнението си за футбола ни като специалист. Не знам какви са вътрешните проблеми на механизма в БФС и затова не искам да критикувам никого. Що се отнася до Боби Михайлов, смятам, че той успя да раздвижи доста неща. Важно е,че има подкрепата на президента на УЕФА Мишел Платини. Човекът дойде в София, направи първа копка за база и смятам, че това е много показателно. Боби обаче не може да свърши всичко сам. Кризата ни е ударила жестоко. Боби може да се справи, но трябва да започне промяна на всички нива.Той трябва да е по-смел и да взема по-кардинални решения.

- При управлението на г-н Михайлов обаче акцентите в по-голяма част са негативни. Освенсъстоянието на националния отбор в България се разгоря грандиозен скандал за корупция сред съдиите, а трима президенти на клубове стигнаха до затвора.
- Боби Михайлов не е сам в БФС, там има и други хора. В нашата централа обаче не всичко е подредено като, да речем, в германската.Но там цялата държава е изрядна, а нашата - не, и затова и задачата на Боби е много по-тежка. Бакиите за оправяне са големи. Що се отнася до методиката във футболно отношение, сигурно изоставаме с 20 г. Ще дам друг пример: медицинското обслужване на футболистите - физиотерапия, възстановяване и т.н., е с още 10 г. назад. Няма как да излъжеш логиката на процесите.

- Поколението ви може и да е продукт на работещите допреди 20 г.механизми, но това, което и с ваша помощ се класира на европейското в Португалия - не е. Защо футболисти като Бербатов, Мартин Петров и Стилиян Петров не могат да повторят игрите си оттогава? Виновен ли е манталитетът на футболистите от българското първенство?
- Българияима 4-5-има играчи, които играят в чужбина на наистина добро ниво и са научени на основни неща. Всички останали, включително тези от Русия или III дивизия на Англия, не са подготвени добре тактически. Не знаят елементарни неща - А, Б,В-то на футбола. Много е тежко такава смесица между футболисти от класни първенства и други, които са далеч от тях, да проработи. Не първите са виновни за това. В България вече не произвеждаме футболисти, а чакаме да се родят. Нашата генерация учеше в спортни училища и живееше в интернати. Резултатите дойдоха. Имаше и работещи школи, а сега... Условията са ужасни, няма компетентни кадри,а методика по принцип в България няма. То повечето неща са измислени, трябва само да се вземат. Пример са именно сърбите. Хората бяха във война доста време, но пак си наредиха нещата. Сетиха се да намалят отборитевелитана12,а ние- не.Техни футболисти играят по цяла Европа. Ние имаме 16 отбора в елита и цели две "Б" групи с по толкова. Но трябва да се подхожда гъвкаво, както го направиха примерно в Сърбия. Там намалиха своята Суперлига на 12 отбора, а след няколко години, когато втородивизионни отбори дръпнаха много в организационно и финансово отношение, отново мислят да върнат 16-те.

- Какво е мнението ви за дискусията дали Бербатов дава всичко от себе си в националния отбор?
- Българите сме много лош народ. Не всички, но голяма част са пропити със завист. Това ни е характерна част. Оттам идва и това отношение към Бербатов.Искам да подчертая, че това, което той е преживял при трансфера си от „Тотнъм" в „Манчестър Юнайтед", е като печене на бавен огън. Аз съм минал оттам и знам какво е, но отстрани изглежда лесно. Сега всеки му гледа колко пари ще взема.

- Да, но някои фенове казват: За "Манчестър Юнайтед" вкарва, а за България не се напряга.
-Ситуацията е много различна. Вижте само с какви футболисти играе той в "Манчестър Юнайтед". Живеем в нереалистичен свят и не само във футбола. Чух мнения, че сме играли прекалено дефанзивно с Италия. Е, как да играеш срещу световния шампион?! Класните ни футболисти се броят на пръсти, а ние ще ги съсипем.

- Според Христо Стоичков това поколение е загубено.
- Може да е така до известна степен, но аз мисля, че има шанс да не го загубим. Трябва да играем по-добре и да имаме малко късмет. В група с Италия не ти остава нищо друго, освен да се бориш за второто място.

-Преди година бяхте сред кандидатите за национален треньор. Писа се, че финансовите ви условия били големи. Каква бе ситуацията?
- Парите за мен и преди, и сега играят второстепенна роля. В един организиран клуб или национален отбор с добра база отиваш и почваш да налагаш футболната си философия много по-лесно, отколкото в страни, където структурите не работят компетентно. Затова и там трябва да имаш някаква сигурност, че ще реализираш идеите си. Ако се върна в България без претенции, сигурно след няколко дни ще започна работа. Така обаче аз няма да помогна нито на отбора, койтосъм поел, нито на себе си. Искам да приложа наученото през последните години от мен, а за това е нужно да се създадат някои условия. Не става въпрос само за пари. Те са важни, за да имаш компетентен екип. Наясно съм с положението в  България и приказките за огромни суми пари нямат нищо общо с истината. Просто искам да променя начина на работа. Тук няма направена основа и трябва да се почва отначало. Миналата година ми бе отговорено, че изискванията ми не могат да бъдат изпълнени.Рано или късно обаче ще работя в националния отбор.

- През тази есен посетихте доста мачове в България. Какво ви направи впечатление?
- Първенството ни е на нивото на държавата.Има и неща, които ми направиха добро впечатление. Повече отбори се борят за челните места. Забелязах някаква минимална крачка напред. Ръководенето на клубовете обаче е далеч от професионализма, с който се прави това в Европа. Срещнах се с начин на работа, виждания и професионални взаимоотношения, за които съм сигурен, че дори в Африка ги няма. У нас се поставят илюзорни цели, които трябва да се изпълнят на всяка цена. В евротурнирите обаче много бързо ни приземяват. И започваме да се чудим защо така е станало? Следват наказания, треньорски смени и се надяваме, че положението така ще стане по-добро.

-В България вече ви "назначиха" за треньор на "Левски". С оглед на видяното от вас през есента дошъл ли е тази година моментът за изпитание у нас?
-На мен ми се иска да работя в Германия, Италия и т.н.,но реалността е друга. Не знам дали е дошло време да се върна в България. Ако има някой отбор, в който са решени да сменят методиката на работа глобално, съм готов винаги да преговарям.

-Имали ли сте предложение от български клуб до този момент?
- Да. През последната година с мен са разговаряли от 3-4 клуба. Преди година и половина може и да не съм мислил да се връщам,но динамиката на треньорския бизнес променя нещата и нищоне е изключено. Стига обаче да има условия, в които да реализираш философията си, иначе - не.В България това може да стане само при промяна на досегашната методика.Говоря за създаване на екип, който да гони една цел. И за много други неща, за които у нас дори не се подозира. Затова промените, които искам, може и да шокират някого. Аз мога да гарантирам, че ще отделя цялото си време, за да се адаптирам колкото се може по-бързо. Проблемът е другата страна да е готова да се пренастрои, за да не си губим времето.

- Във времето, когато не работите, какво правите за треньорското си развитие?
- Посещавам много международни курсове. Някои от тях са задължителни, за да си задържиш лиценза. Гледам мачове. Изучавам начина на работа в различни клубове. Интересувам се от новите методи. За феновете във футбола се броят само успехът и провалът.Между тях обаче има и нещо друго. При работата ми в Швейцария бях и на двата полюса. Сигурен съм, че натрупаният опит ме е обогатил доста.Един треньор е зависим и от състоянието на клуба, където работи. Например за мен представянето през сезона зависи до 75 процента от направената селекция и продукцията на млади футболисти в самия клуб. Както и от спокойствието, което носи хармонията им във времето.






     « назад