Красимир Балъков: Любослав Пенев начерта пътя и на клубовете

   Сподели
Красимир Балъков: Любослав Пенев начерта пътя и на клубовете

В навечерието на 47-ия си рожден ден Красимир Балъков отговори на въпросите на „Меридиан Мач". Той коментира както новото предизвикателство, което пое като лице на турнира „Ариана аматьорска лига", така и последните си впечатления от случващото се в българския и европейския футбол. Премерен и по немски шлифован като образец за професионализъм, Балъков дава точни и интересни оценки, без да излиза от контекста на позитивизма и коректността. 


Г-н Балъков, защо приехте да бъдете посланик на тазгодишното издание на „Ариана аматьорска лига"?
- За мен подкрепата към турнира на „Ариана” е подкрепа към целия футбол в България. Защото смятам, че една добра футболна култура се гради от основите – тоест от аматьорско ниво. Адмирирам „Ариана” и за това, че предоставят едни от най-добрите условия за игра на феновете на Цар футбол в цялата страна.

Какво очаквате лично вие от тази масова надпревара и коe ще провокира у вас по-голямо чувство за удовлетвореност? 
- Очаквам с моето участие в „Ариана аматьорска лига" да накарам повече любители на спорта да направят отбори и да се включат със своите приятели в турнира. Знам от опит, че футболът е повече от спорт - той е начин на живот. Ще се радвам да видя точно това по време на турнира - отборна игра на терена и споделени емоции след двубоитe. Надявам се също и да открием сред аматьорите талант, който без притеснения ще проведе футболни тренировки с шампиона на България.

Не мислите ли, че в България в момента и професионалният футбол на практика е аматьорски по своята същност? Най-вече при управлението на повечето клубове? 
- Разбирам ви мисълта, но аз съм позитивен човек. Ако трябва да направя сравнение с управлението и структурите, създадени на футбола в Германия и в България, мога да кажа, че нещата са почти несравними. Тази тема е много дълбока и по нея може да се говори дълго. Най-важното е, че и в България започват да се полагат основите, които да доведат до така очаквания напредък в организационно и структурно отношение. Нещата да се поставят на добра основа, откъдето ще дойдат и първите резултати по отношение начина на ръководство на клубовете. Но това е сериозен и дълъг процес.

В периода, през който не сте ангажиран професионално с футбола, кое ви прави най-силно впечатление в развитието на играта у нас и в Европа? 
- По детайлите в играта не искам да дискутирам. Има както позитивни, така и негативни неща. Клубовете ни започват да мислят глобално и да изграждат бази за работа, което ни доближава до Европа, където се мисли само за стратегията, а базите са налице.

Все още ли сме толкова далеч от водещите сили и като национален отбор, и като първенство? 
- В първенството се наблюдават интересни тенденции с положителен знак.Това, което ми направи впечатление при последното ми идване в България, бяха по-пълните стадиони. Гледах мача Ботев - Левски. Публиката бе много емоционална и ме доближи до това, което се вижда на всеки мач в Германия - пълен стадион и гореща подкрепа за отбора. Това, което ни отличи и в този мач, бяха неприятните сцени и инцидентът с агитките. Но аз винаги съм смятал, че трябва да отдаваме дължимото на позитивните неща. Пълният стадион, добрата футболна битка на терена и непредвидимостта на първенството са нещата, на които трябва да се радваме. За националния отбор мога да кажа само хубави неща. От години в него и около него не е имало толкова позитивизъм и такава еуфория. Любослав Пенев има основна заслуга за промяната на климата в отбора. Другото идва от футболистите, които започват да мислят по-различно, добиват самочувствие и така разкриват по-пълно своя потенциал. Това е само началото, но то вече е положено. Затова мисля, че националният отбор трябва да послужи като пример и в развитието на футбола ни на клубно ниво.

Според вас ще стигнем ли поне до баражите за класиране на следващото световно първенство? 
- Много жалко, че не успяхме да откраднем трите точки от Дания, но хубавото е, че отново потвърдихме добрата игра, с която се представя националният отбор. Стискам палци да успеем срещу Италия следващия мач.

Какво ви е мнението за Георги Миланов? 
- Един от младите и обещаващи български футболисти. Има шансът да работи със специалист като Христо Стоичков, който е преминал през всички нива на футбола. Това може да му помогне в неговото развитие. Но както при всички таланти, така и при Миланов нещата зависят и от самия него. Той е пример за това как един млад футболист може да се изгради и наложи като един от основните козове в националния ни отбор. Надявам се да има късмет при евентуален трансфер да попадне на правилното място, където той може да се доразвие и да усъвършенства своите качества, както и да опита да достигне нивото на сегашния си треньор в европейския футбол.

Какъв съвет бихте дали на Любослав Пенев, за да видим националния отбор още по-силен? 
- Не съм човекът, който трябва да дава съвети на Любослав Пенев. Той сам доказа, че няма нужда от тях, с това което изгради. Трябва да го подкрепяме, за да ни заведе до световното първенство. Ако обаче той поиска мнение или съвет от мен, с удоволствие бих му дал.

Виждаме ви в отлична физическа форма, не мислите, ли че можехте и вие да играете поне колкото Райън Гигс? 
- Наскоро се пошегувах, че ако и този път не се класираме за световно първенство, ще се наложи отново да обличам националния екип. Любослав внесе нов момент в националния отбор, където се завръщат добрата атмосфера и оптимизмът от възможността след почти 10 години отново да играем на голям форум. Що се отнася до мен, редовно поддържам форма и смятам, че съм в добра кондиция. А Райън Гигс е пример за това, че който го може, си го може. Няма как да играеш по 90 минути във Висшата лига на Англия, и то в Манчестър Юнайтед, ако освен качествата за това не си и в идеална физическа форма.

Кой от съвременните световни футболисти може за оприличите на себе си? 
- Типичния плеймейкър, каквато роля изпълнявах аз по мое време, трудно можем да открием в съвременния футбол. По една много проста причина. Спортно-техническите концепции така се промениха и развиха, че не само един футболист изпълнява ролята на плеймейкър, а няколко играчи, които се допълват един друг.

А кой е вашият идеал за отбор в момента: Барселона, Реал (М), Байерн (М), Манчестър Юнайтед...? 
- Барселона е доказалият се отбор, Реал (Мадрид) показа, че може да победи и най-големия. Байерн и Дортмунд в един момент успяха да надвият и Реал (Мадрид). В кръга на шегата бъдещето на футбола е нещо смесено, един микс между тези четири отбора. Образно казано - ако изцедим сока от тези четири портокала в една кана, това би трябвало да бъде бъдещето. Заключението е, че футболът се развива като има своите нюанси, затова един стил не може да бъде вечен. Той се развива и променя.

Какво мислите за решението на Бербатов да избере Фулъм пред Ювентус и да продължава да отклонява поканите за връщане в националния отбор? 
- Най-добре е да зададете този въпрос на него. Ние сме българи и трябва да приемаме решенията на другите като нещо логично и нормално. За да анализирам решението на Бербатов, трябва да зная какво е било в кухнята. На втората част от въпроса мога да отговоря като привърженик и бивш играч на националния отбор - това бе грешка от страна на Митко, но решението е негово и ние трябва го уважаваме.

Има ли промяна в българското първенство в сравнение с периода, в който работехте в Черноморец? 
- Смятам, че все още сме далеч от качеството на футбола в развитите първенства, факт е обаче, че шампионатът е по-интересен и по-непредсказуем отпреди. Надявам се тази позитивна тенденция да продължи да се развива в България.

Ако имате възможност да избирате - национален или клубен ще е следващият отбор, който ще водите? 
- На този етап не мога да коментирам възможностите, които биха се открили. Мога да кажа, че използвах пълноценно времето за почивка, натрупал съм в себе си добра енергия и очаквам скоро да я насоча в посока, в която тя ще донесе позитивни резултати както за мен, така и за мястото където ще работя.

Какъв е коментарът ви за абсурда около вашия роден тим Етър - отборът да играе в Сливен? 
- Етър е клуб, който заслужава уважение. Не мога да си обясня нещата, които се случват в момента. Смятам, че възможно най-скоро проблемите трябва да се решат. Ръководството има отговорности пред обществеността и привържениците. Убеден съм и искам да вярвам, че скоро ще има позитивно развитие по въпроса с търновския футбол.

Голф, тенис, колекциониране на картини - вероятно всяко от тези хобита удовлетворява някаква необходимост. 
- Да, така е. Хобитата осмислят свободното ми време. Те ми служат за отмора, приятни изживявания и удовлетворение. Картините и изкуството доставят хармония в живота ми. Тенисът и голфът ме държат в кондиция. Като цяло те ме зареждат с позитивна енергия, която аз пренасочвам в работата и в живота си.






     « назад