Краси Балъков – посланик на Ариана Аматьорска лига

   Сподели
Краси Балъков – посланик на Ариана Аматьорска лига

Красимир Балъков ще бъде посланик на тазгодишното издание на Ариана Аматьорска лига, което ще е по-мащабно от предишните три и ще се проведа в 13 града в България.

Четвъртото издание на Ариана Аматьорска Лига дава заявка да бъде най-мащабното футболно събитие, организирано досега от водещата марка бира в България. Турнирът ще се проведе в 13 града и ще даде възможност на стотици аматьорски футболни отбори да се борят за голямата награда – двубой срещу шампиона на България.

На пресконференция в София днес организаторите представиха новостите на надпреварата през 2013 година, а посланикът на Ариана Аматьорска Лига 2013 Красимир Балъков прие предизвикателството да помага за развитието на аматьорския футбол в България.

Ето какво сподели Красимир Балъков пред гостите и журналистите по време на пресконференцията:

"С удоволствие и респект приех отправената към мен покана от организаторите на Ариана Аматьорска лига,  да участвам в този празник на футбола, който се провежда от 4 години в България и печели все по-голяма популярност – заяви магическият халф.

Аматьорският футбол в Европа и по света е естествената основа, откъдето тръгва и се развива професионалният футбол. Преди време футбол се играеше на улицата. Сега в България се наблюдава един малък бум в изграждането на спортни площадки, игрища, по-малки и по-големи спортни центрове. Това е така, защото в последните години все повече деца и млади хора се включват да играят футбол. Турнирът на Ариана е възможност, колкото се може повече футболисти - аматьори да усетят тръпката от участието в истинско състезание, в истински мач. Това ще допринесе за привличане на нови футболни фенове. От друга страна ще накара повече хора да обикнат футбола като спорт – както аматьорския, който играят  за удоволствие, така и професионалния където ще могат да подкрепят любимите си отбори – добави той.

Много пъти са ме питали за разликите между играта в България и Германия. Аз бих искал да кажа само две думи – разлики има, но важни са нещата, по които футбола си прилича и там, и тук в България. На първо място той сплотява, дава подкрепа. Футболните фенове са едни от най-единните хора, които имат и свои общности. Говоря за тези, които искат да извличат позитивното от футбола. В Германия стадионите са пълни, но и в България аз помня пълните стадиони, отпреди 20-25 години. Тогава хората идваха на мачовете и подкрепяха своите отбори. Сега нещата са по-различни, но именно с такива прояви като Ариана Аматьорска лига, феновете ще се завърнат на стадиона. Смятам, че това е целта и, че това трябва да се случи.

А когато хората идват на стадиона, и играчите се чувстват по друг начин. Играят колкото могат, без да се пестят. Усещал съм го много пъти в националния отбор, когато на стадион Васил Левски не е имало свободно място.

Футболът е може би най-социалният спорт. Спорт, който приобщава милиони по света. Футболът възпитава в уважение и респект към съперника. Допринася за развитието на не една добродетел. Създава предпоставки за по-добро физическо развитие, за движение. За по-спортна фигура, за една по-здрава нация, за по-добра дисциплина във всекидневието – добави героят от САЩ 94.

Ето поради всички тези положителни фактори, приех да участвам в този футболен проект – да бъда медиатор и да осъществя връзката между аматьорите, които играят за удоволствие и обичат футбола и спорта като цяло, и професионалистите, които ще им помогнат да се почувстват част от магията наречена футбол.   

Разбира се всичко това нямаше как да се случи, ако не бе идеята за този турнир развита, обогатена и приложена на практика от спонсорите и организаторите от Ариана" – завърши Балъков.






     « назад