Краси Балъков пред "Билд" с ценни съвети за Щутгарт: Tрябва да си представите как точно топката ще влети в мрежата"

   Сподели
Краси Балъков пред "Билд" с ценни съвети за Щутгарт: Tрябва да си представите как точно топката ще влети в мрежата"

Германското издание "Билд" се свързаха с големия български футболист Красимир Балъков, който преди дни навърши 56 години. Той бе сред най-ярките звезди на отбора на Щутгарт в края на 90-те години и началото на новия век. Бала има 14 гола за Щутгарт от пряк свободни удари, както е и рекордьор за отбора с 18 вкарани дузпи, от които не е пропуснал нито една.

Пред изданието магическият халф дава съвети за пряк свободните удари, тъй като статистиката показва, че в тимът на Щутгарт вкарва от фал веднъж на 6 години - Кузманович през 2010-а, Дидави през 2016-а и Мармуш преди десетина дни.

"Трябва да повярвате в себе си и да визуализирате пряк свободния удар. Затова преди да го изпълните, трябва да си представите как точно топката ще влети в мрежата, каква ще бъде траекторията й", казва Балъков.

"Нужно е да имаш специална чувствителност в крака, но индивидуалните тренировки също са много важни. И това най-вече в младежките години. Качеството при мен се прояви рано, но и треньорите ми при младежите работеха много допълнително с мен", признава той.

"Трябва да се тренира максимум по 10-15 минути два-три пъти седмично. Тренировките за свободни удари са много стресиращи за аддукторите. Ежедневна такава тренировка би провокирала проблеми с мускулите", уточнява треньорът.

"Докато играех, в Бундеслигата, имаше истински специалисти на свободните удари", спомня си Балъков, като се сеща за Хеслер, Баслер или Шол. "Но съвременният футбол е свързан с динамиката, индивидуалността в тренировките често се пренебрегва", смята той.

Откакто Ханзи Флик стана селекционер на националния отбор на Германия, в екипа му има треньор за свободните удари. Запитан не би ли било хубаво да има подобен специалист и в Щутгарт, Красимир Балъков отговаря с усмивка: "Определено. Но за съжаление не могат да се вземат - твърде скъп съм.

 

ЧАСТ ОТ НЕЗАБРАВИМИТЕ ИЗПЪЛНЕНИЯ НА КРАСИ БАЛЪКОВ В ЩУТГАРТ МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК:

 https://www.youtube.com/watch?v=JrkLv7MOC9M

 






     « назад