Красимир Балъков поднови треньорския си лиценз в Аусбург

   Сподели
Красимир Балъков поднови треньорския си лиценз в Аусбург

Красимир Балъков поднови треньорския си лиценз на специален курс, на който освен това е направен и обстоен анализ на европейското първенство в Полша и Украйна. Разисквани са и други интересни теми, а семинарът се е провел в германския град Аугсбург. На него са присъствали около 800 специалисти.

"През определен период трябва да подновявам треньорския си лиценз в Германия. На подобни опреснителни курсове, на които усъвършенстваш уменията си, си сверяваш и часовника с актуалните тенденции, винаги има и интересни лектори. Този път се събрахме в Аугсбург. Имаше треньори от всички краища на Европа", сподели Балъков пред "24 часа".

На теоретичните занимания било наблегнато на технологическия анализ на играта. Демонстирани били различни видео - и компютърни програми за тактическа подготовка на отборите. Практическата част се е провела на стадиона на Аугсбург, който от миналия сезон играе в Бундеслигата. За нея били използвани юношески формации на клуба, като се провели няколко тренировки.

Много полезна за Балъков и колегите му е била и дискусия между двама треньори от елита на Германия, които обсъждали съвместната си работа със спортните директори в техните клубове. В нея участие взели наставниците на Аугсбург Маркус Вайнцирл и Фрайбург Кристиан Щрайх. Идеята била да се обясни как точно са разпределени функциите между тях и как заедно работят за налагането на философията на съответния клуб.

При друга дискусия била разгледана работата на менталните треньори или, иначе казано, на хората, които се грижат за психологическата подготовка на футболистите. "Най-важният въпрос, който бе поставен, е защо такъв вид специалисти навлизат едва в мъжките отбори. Идеята е, че трябва да са в щабовете още от ранна възраст на футболистите и да моделират характерите им. Много често, ако това се прави след юношеската фаза, вече е прекалено късно", обясни Балъков.

В Аугсбург бил направен обстоен анализ на европейското първенство през юни. Най-голямо внимание било обърнато на системите, с които са играли отборите, какви са силните и слабите страни в тях и тенденциите. Изводът бил, че офанзивната игра е надделяла.

За пример, естествено, бил даден отборът на новия стар шампион на Стария континент Испания. Като единствен успешен вариант за противопоставяне на неговата динамична игра с постоянна смяна на позициите бил посочен този със състава на Италия в първия мач между двата отбора, който бе от груповата фаза. "Скуадра адзура" се появи на терена със схема 3-5-2, която позволи много плътно да бъдат уплътнени фланговете.

Двубоят завърши 1:1. Във финала италианците заложиха на 4-4-2 и бяха отнесени 0:4.

"Специално бе наблегнато на това, че въпреки абсолютната си доминация в последните 4 г. испанците не хвърчат в облаците, а са здраво стъпили на земята. Това бе посочена като една от основните причини тяхното превъзходство да не спира", обясни пред вестника Красимир Балъков.






     « назад