Красимир Балъков пред Sportal.bg за новото предизвикателство ЦСКА 1948, Световното в САЩ през 94-та, за футболната си кариера и обичта към ЦСКА

   Сподели
Красимир Балъков пред Sportal.bg за новото предизвикателство ЦСКА 1948, Световното в САЩ през 94-та, за футболната си кариера и обичта към ЦСКАКрасимир Балъков пред Sportal.bg за новото предизвикателство ЦСКА 1948, Световното в САЩ през 94-та, за футболната си кариера и обичта към ЦСКАКрасимир Балъков пред Sportal.bg за новото предизвикателство ЦСКА 1948, Световното в САЩ през 94-та, за футболната си кариера и обичта към ЦСКАКрасимир Балъков пред Sportal.bg за новото предизвикателство ЦСКА 1948, Световното в САЩ през 94-та, за футболната си кариера и обичта към ЦСКАКрасимир Балъков пред Sportal.bg за новото предизвикателство ЦСКА 1948, Световното в САЩ през 94-та, за футболната си кариера и обичта към ЦСКА

Легендата на българския футбол Красимир Балъков, който от десет дни е старши треньор на ЦСКА 1948, гостува в "От дузпа в тъч" по Sportal TV. Ето част от това, което содели Балъков в студиото на медията.
 

"Проведох много разговори с ръководството. Видях, че имат много желание и идеи да се развиват. Разговаряхме надълго и нашироко с по всички теми и накрая подписахме. Аз съм треньор, който си гледа професионално работата. Когато има малко по-нестандартни идеи, е нормално да се водят разговори, за да разбера точно за какво става въпрос.

Не знам как ще изглежда отборът в А група, защото тепърва започва подготовката и имаме много млади футболисти. Младите трябва да се обиграват с няколко по-опитни. Ще имаме контроли само с отбори от Втора лига, защото в Първа играят. Мога да кажа, че ще бъдем подготвени физически и когато започне първенството, ще коригираме всичко останало в движение. От днес за утре нищо не става. Важното е да имаме търпение и да се работи изключително здраво и пълноценно", коментира Бала новото предизвикателство пред себе си.

"Има много млади момчета, на които Първа лига ще им бъде висока летва, но ще дадем шанс на всички. Нормално е да се опитаме да работим с български играчи, но ако не можем да постигнем това, което искаме, ще се обърнем и към чуждестранни футболисти", добави още той

"Йордан Юруков е млад и перспективен специалист. Това не е нещо ново за мен. Работил съм с Груев, с Йончо Арсов, както и със Станислав Генчев. Бил съм в такива ситуации, че хората, които са работили с мен, са се реализирали. Той е компетентен и млад специалист. Видя се какво е постигнал с отбора", коментира Бала.

"За да катурне някой Лудогорец от трона, трябва да има някой клуб, който финансово да е стабилен като тях. Лудогорец има доста натрупан опит. Финансите играят огромна роля. Знаете колко пъти Левски и ЦСКА си сменяха имената. Това са два отбора, при които не само бюджетът играе роля. Там е по-комплицирано, отколкото при някой млад отбор".

"Не сме се чували с Наско Сираков, защото има много ангажименти и аз имам много ангажименти. Той дълги години не е бил във футбола. Пожелавам му да има много здрави нерви и да бъде търпелив. Ситуацията не е толкова цветуща. Надявам се да се справи с всичко. Само Господ може да каже дали ще се справи. Докато в България футболните клубове не се стабилизират финансово, дори и Моуриньо, Гуардиола и Клоп да дойдат, няма да направим футбол. Целта трябва да е да има финансова стабилност в клубовете. В Етър нещата през последните месеци са изключително тежки заради този вирус, който удари всички. В Етър бяхме с малко финанси, но добър колектив и опитни футболисти. С моите контакти привлякохме футболист на Барселона - Мане, привлякохме Боджадж, Батрович. С опитни българи като Сърмов и Венци Василев и млади като Румен Руменов и Ники Колев успяхме да сглобим качествен продукт".

"Мачът с Англия беше двубой извън терена. Те ни превзеха преди мача с темата расизъм. Това са неща, които не са хубави. Те само уронват имиджа на българския футбол. Скоро не сме се чували с Боби Михайлов. И той в продължение на толкова години е трупал негативна енергия от всичко и всички. Мисля, че му трябва време да почине, пък когато дойде времето, ще се чуем".

"Не крия, че от малък съм цесекар. Когато отидох там, бяха сменили имената. Имаше неяснота. Малко се поуплаших и се върнах в Търново. Останах си там. После имах проблеми. Беше ми забранено да играя две години футбол. Благодарение на ЦСКА успях да се върна и да играя в Търново. Аз играх до 38 години Бундеслига. Даже искаха да играя още. Тогава се разделих с бившата си съпруга и имах много лични емоции, които ме накараха да прекратя с футбола и да поема по треньорския път. Поддържам форма, доколкото мога. Ще видим докога ще мога да се поддържам".

"Баща ми е върл левскар. Той е левскар до мозъка на костите. Като го гледах, ЦСКА ми стана по-симпатичен. Като имаше ЦСКА-Левски, имаше гъдел в цялата работа. Със Стойчо Младенов съм играл, след това ми беше и треньор, както и Пламен Марков. С тях се разбирам перфектно. Вие знаете всички - Пенев, Жеков са легенди на българския футбол, които винаги ще останат такива. Както нашата генерация, така и тяхната е имала големи футболисти, но тяхното време е било по-различно".

"Няма смисъл да говорим за нас. Успяхме да направим нещо, което остава в сърцето на всеки българи. Независимо кой как се развил след това. След грандиозния успех имаше много оферти към мен. Спортинг по това време искаше много пари. Даже имах оферта от Барслона, Байерн (Мюнхен), Франкфурт, Интер на Трапатони също попитаха за мен. Щутгард излязоха доста по-креативни за онова време и направиха крачка 1 година преди да свърши сезона. Те тогава ме купиха".

"Ако не бяхме направили едни малки грешки в мача с Италия... За 10-15 минути ни вкараха два гола и ако бяхме се представили през първото полувреме така, както през второто, може би, щяхме да играем финал. На финал нещата винаги са 50/50. Във Франция късметът малко ни загърби. В Англия групата беше изключително тежка. Резултатите не бяха лоши, но беше трудно да излезем от тази група. Остана ни това четвърто място от САЩ и добро представяне в следващите първенства".

"Нашата цел не е да се борим за първите места или да останем в групата. Не мога да кажа къде ще се намеси отборът на ЦСКА 1948. Мога да кажа, че ни трябва време. Ако другите отбори взимаха българи и не даваха пари за чужденци, пак щяха да са между 1 и 4 място. Ние искаме да покажем, че може и с българи".

"Избягвам темата за обединение. Смятам, че и едните, и другите са фенове на ЦСКА. Феновете са тези, които решават. Ръководствата, ако имат желание, ще седнат да се разберат. Аз нямам никакъв проблем с едно обединение. Аз съм треньор и тези неща не зависят от мен. Ако не съм оптимист, нямаше да се върна да работя за развитието на българския футбол. Ще ни трябва време, защото сме изпуснали много години. Без да се работи, не може да се създава материал и не може да се печелят пари".

 

 


     « назад