Готов съм за ново начало

   Сподели
Готов съм за ново начало

Бербатов не е сам на терена, другите също трябва да помагат, смята бившата звезда на националния отбор

- Интервю за в-к "7 дни спорт" 

Организацията "SOS Детски селища България" отбеляза 15 години от откриването на дома в Трявна. Специален гост на пресконференцията беше Красимир Балъков, който е посланик на българските детски селища от 1998 г. насам. Той получи юбилеен сертификат "Вече десет години ФИФА посланик" и специално изрисувана от децата топка в знак на благодарност за дългогодишната подкрепа. Сертификатът бе връчен от доц. д-р Росен Коларов, председател на Управителния съвет на "SOS Детски селища България". В събота на тържество в Трявна ще се отпразнува 15-годишнината от създаването на селището. За купона ще помогнат спонсорите "Дженеръл Моторс", кетъринг агенция "Ред Девил", "Нескуик", "Белведере", "Кока-Кола", "Дънкин Донътс", PR агенция "Ал Ченалс".
Селището в Трявна отваря врати на 23 октомври 1993 година с 26 деца, за които се грижат 6 SOS майки. В момента в SOS детско селище Трявна се отглеждат 69 деца на възраст между 3 и 15 години в 12 семейства. Младежките домове за деца във Велико Търново вече са отворили врати, а Балъков дари за изграждането им 100 хиляди лева. Със средства от други спонсори били завършени домовете, където живеят младежи заедно със свои възпитатели. Самият Балъков обеща, че през ноември ще се види отново с децата. До месец бившият капитан ще има собствен сайт. Адресът на страницата е www.balakov.bg и ще започне да функционира до месец.

- Г-н Балъков, доволен ли сте от работата, която вършите за тези деца?
- Напълно закономерно е да бъда част от този проект. Не само аз, но и други успели хора от страната трябва да подадат ръка. Взели сме много от тази държава и трябва да помогнем, защото децата са нашето бъдеще.
- Вярно ли е, че ще участвате в търсенето на други спонсори?
- Аз вече спечелих първия спонсор. Надявам се, че тези хора ще бъдат колкото се може повече. Много помагат на домовете за тези деца, без да афишират популярността си. Имам идеята да дам началото на такива инициативи в страните, където съмработил. Ще използвам връзките и контактите си с мои приятели. Спомням си първата среща през 1996 година в резиденция "Бояна". Много от децата, които тогава видях за първи път, днес са големи мъже и жени, които са поели всеки в своята житейска посока.
- Предстои мач с Италия. Какво очаквате от него?
- Като всеки българин се надявам да победим. В края на краищата не сме фаворит в тази среща. Но във футбола всичко е възможно. Не един път сме виждали това. Нека да стискаме палци и да се надяваме да имаме добър късмет и шанс за добър резултат.
- Говорихте ли с футболистите преди мача?
- Това ще направя най-вероятно в петък. Така съм се разбрал с треньора Пламен Марков. Момчетата имат нужда от спокойствие преди този важен мач. Но аз подържам непрекъсната връзка с треньорското ръководство и с шефовете на футболния съюз. Моята морална подкрепа я имат във всеки един момент.
- Съдията ще бъде французин. Преди 14 години на световното първенство в САЩ отново бе така. Може ли да се направят някакви аналогии между двата отбора тогава и сега?
- Не може да съпоставяме ситуацията тогава и сега. Не трябва да имаме някакви притеснения от съдията. На такова ниво всеки се опитва да даде най-доброто от себе си, включително и реферите. Да се надяваме, че съдията ще има добър ден. И те са хора, правят грешки. На един отговорен мач, какъвто е този в събота, не би трябвало да се правят грешки. Не вярвам да има проблем.
- Името ви се спряга като евентуален нов треньор на Левски. Има ли нещо вярно?
- Както всички знаят, от три-четири години съм треньор. Ако има интерес от който и да е отбор, винаги съм готов да разговарям. Мразя да се спекулира в публичното пространство, когато не съм на работа и съм свободен. Мога да говоря само когато има конкретни предложения и те са обявени от отборите в медиите.
- Значи досега нямате такива?
- Имам доста предложения. До края на есенния сезон ще ги обмисля. В тази професия натрупах добър опит. Две години бях помощник на сериозни специалисти в Щутгарт, след това три години прекарах в Швейцария. Бях в един водещ клуб, какъвто е Грасхопър, а също така срещнах и дъното на швейцарския футбол. Така че не ми липсва опит и съм готов за едно ново предизвикателство.
- Преди да се откажете, в отбора всички разчитаха на вас. Може ли да се каже, че Бербатов в момента е във вашето положение?
- Радвам се, че Димитър Бербатов вкара два гола за Манчестър Юнайтед в Шампионската лига. За него беше важно, за да преодолее тази истерия, която го следваше след трансфера от Тотнъм. Но той не е сам на терена, има и други, които имат качества да бъдат лидери.
- Защо в момента не се вижда как националният отбор ще повтори успехите от вашето поколение?
- С нас се работеше в школи, спортни училища, отбори. Нещата са несравними. Но ние от 1989 година занемарихме школите, всичко, което произвеждаше играчи. 10 години е нормално нищо да не изкарваме като таланти. Мисля, че вече трябва да излезем от тази ситуация, да започнем от нулата. Вече е дошло времето да поставим нови основи. Вижте какво направи Франция, след като ние ги бихме преди 15 години. Започнаха здраво да работят, спечелиха световна и европейска титла.






     « назад