Красимир Балъков: Трябва да се постигне разумен компромис в името на българския футбол, въпреки решението на ДК

   Сподели
Красимир Балъков: Трябва да се постигне разумен компромис в името на българския футбол, въпреки решението на ДК

Изразявам личното си мнение по казуса Литекс и решението на ДК, по повод факта, че съм работил повече от година в клуба за интегрирането на редица млади футболисти. Моето становище не е свързано  по никакъв начин със собственика на клуба, както и с това, че имам какъвто и да било интерес да го защитавам. Категоричен съм обаче, от позицията си на човек, чийто живот е преминал по футболните терени, както у нас, така и в чужбина, че в името на футбола, трябва да се направи разумен компромис. Изваждането на клуба от А група е крайно и не носи ползи, а напротив – вреди на развитието на българския футбол. Грешки прави всеки.

Обаче, ако погледнем значението на този млад отбор за първенството ни, ще отчетем, че в него играят шестима младежки национали, шестима юношески национали, както и трима футболисти, които получават повиквателни за мъжкия национален отбор. Ето защо Литекс е нужен и на първенството, и на представителните ни отбори, които са в процес на сериозно обновяване. Именно участието в най-високото ниво на футбола ни е гаранция за по-безболезненото интегриране на младите и талантливи играчи.

Друга сериозна теза, за оставането на Литекс в групата е фактът, че клубът е изряден платец и е в стабилно финансово състояние. При сложната финансова ситуация в страната, клубните президенти полагат неимоверни усилия, за да запазят клубовете си, а оттам да има отбори, които поддържат добро нивото на клубния ни футбол. Примерите от последните години, когато тимове с история и традиции едва оцеляваха или изпадаха, поради финансови проблеми, не са един и два. Трябва ли един от малкото стабилни във финансово отношение клубове, да бъде изваден от „А“ група?

Когато някой е сгрешил в решението си, той трябва да понесе и съответното наказание. Футболистите напуснаха терена в мача с Левски, както се видя не по собствено желание. Те трябваше да уважат и да се съобразят с решението на ръководителите си. Ето защо в този случай наложените административни и финансови санкции на съответния ръководител са справедливи. За поведението си на терена, футболистите могат да бъдат санкционирани на базата на провиненията си по време на мача, както от ДК на БФС, така и по вътрешно клубния правилник.

В заключение: всеки един отбор от елитната ни група се бори за призово класиране, за участие в евротурнирите. Ако Литекс, който в последните 15 и повече години е сериозен фактор в първенството на страната прекрати участието си, това ще доведе до намаляване на конкуренцията между отборите, а оттам и до снижаването на качеството на футбола в елитната ни група. В същото време много от младите играчи, които получават шанс за израстване и развитие, може би ще трябва да сменят клубната си принадлежност, което да се окаже сериозен удар върху бъдещата им кариера. Да, правилниците са категорични, но тук трябва да се направи компромис и да се вземат решения с поглед насочен към развитието на младите футболисти, националните отбори и футбола ни като цяло.

Смятам, че решението на ДК ще бъде атакувано от ръководството на Литекс пред Апелативна комисия, като се надявам в името на футбола, отборът да продължи участието си в първенството на „А“ група.






     « назад