Красимир Балъков: Футболът ни върви нагоре, но с много бавни крачки

   Сподели
Красимир Балъков: Футболът ни върви нагоре, но с много бавни крачки

Красимир Балъков гостува в студиото на предаването Sport7 по TV7. Легендарният плеймейкър и капитан на националния отбор говори за престоя си в Ловеч, както и за бъдещите си намерения.

Ето какво сподели той пред медията:


"Шокът от отпадането от Йелгава го има още. За напускането нямам проблем. Това е бизнес. Така е било писано, така е станало. Съжалявам, защото вкарах много енергия в отбора. През цялата нощ след мача с Йелгава анализирах и на другия ден взех решение. Предстоеше много важен мач с Лудогорец и не исках да се правят експерименти. Затова подадох оставка. Нямаше много време до мача с шампиона, защото намирането на друг треньор също изискваше време. Европейски се разделихме. Пожелавам добро бъдеще на Литекс. Винаги ще помагам и с кавото мога, но докато съм свободен. Отворен съм за разговори, имам добри чувства към Литекс". Благодаря на верните фенове на Литекс за подкрепата и многото хубави моменти, които имахме заедно през годината. Желая им да подкрепят отбора и в добри, и в трудни моменти, защото футболът е игра за тях - феновете", заяви Красимир Балъков.

Литекс след Балъков

"Люпко Петрович е много опитен треньор. Тактически изигра мача с Лудогорец. Перфектен! Моята заслуга е подготовката, която направихме. След мача той отчете това, за което съм му изключително благодарен и му пожелавам успех с Литекс. Този отбор е готов за титла. С привличането на новите трима футболисти, двамата португалци и колумбиецът, те дават възможност за ротация в тима."

Бъдещето

"Времето ще покаже на къде ще тръгна. Сега ще използвам свободното време за децата си. С нетърпение чакам следващото предизвикателство. Като треньор трудно можеш да избереш дали в България или в чужбина ще работиш, но по-важното е моята идея да бъде следвана от клуба, с който мога да работя. В моите планове всичко свързано с треньорската професия е възможно, както и поста национален селекционер, но сега ми предстои почивка."

Слуховете за сливането с ЦСКА

"Слуховете не повлияха върху представянето на тима ни. Имахме по-малко от три седмици за подготовка за мачовете в Европа. Всичките неща, които излизаха в пресата ги игнорирахме и казах на футболистите да не им обръщат внимание. Казах го на футболистите. Не може да се търси в това вина за отпадането ни от Европа. Бях наясно с плановете на Гриша Ганчев за влизането в ЦСКА, но в клуба се бяхме разбрали да не говорим за спекулациите. Ганчев няма нищо общо с нас и ние трябваше да се подготвяме по най-добрия начин. Към него съм много позитивно настроен, защото много години наред дава много за българския футбол. Един ден не ми е закъснявала заплатата и всичко в тима се е плащало. Само така може нещата да вървят напред и футболистите да не мислят за финансови параметри. Дани Ганчев отговаря за Литекс, Гриша Ганчев за ЦСКА. Пагубно е изхвърлянето на ЦСКА и Локо (Сф) като факт. Обаче трябва да се спазват законите. Докато не спазваме реда и правилата, няма да вървим нагоре. Решението бе правилно. При Гриша Ганчев има ред и правила. В ЦСКА няма да бъде така, като е било преди."

Развитието на българския футбол

"Разликата в бюджетите между този на Лудогорец и другите клубове ще доведе до сериозен проблем в българското първенство. Разградчани ще си купуват по-силни играчи и няма да има конкуренция. Футболният бюджет на отборите трябва да се качва, за да се представим и по-добре в Европа. Аз бях треньор в Литекс, не финансист, но знам, че отборът се самоиздържаше, защото продава играчите си на добри цени. Тенденция надолу в родния футбол няма. Футболът ни върви нагоре, но с много бавни крачки. Когато няма стабилна финансова основа, нещата стават доста трудно. Стилът на работа в Лудогорец личат с резултатите. Отборът направи много добри резултати в Европа. Сега резултатите липсват логично, защото дойдоха много нови играчи в тима, както и нов треньор. Във футбола трагедии няма. Трябва да има последователност и търпение. Да, резултатите са важни, но като се има предвид на какво дередже е футболът ни, сега е важно да се изгражда основа за в бъдеще, а не дали ще прескочим кръг или два в Европа."

След САЩ 94

"Не можем да сравняваме футболното време с това на ръководител или треньор. Нещата са различни. Живеем в динамично време, в което е много по-трудно, отколкото преди. Преди бяхме футболисти, сега се сблъскваме с други проблеми. Искаме да помогнем с това, което сме научили. Понякога нещата изискват малко повече време. БФС можеш да го гледаш от много страни. Има доволни и недоволни. БФС се опитва да вървим напред и да работим по-качествено и по-добре, но не зависи само от тях, а и от държавата. Казвам това, което виждам, защото не съм вътре в кухнята. Шампионат с 10 отбора може да помогне за израстване на тимове и играчи."

Кой ще е шампион?

"Лудогорец и Литекс ще спорят за титлата, но футболът предлага изненади."






     « назад