Краси Балъков пред в-к "24 часа": Hole in One в голфа е като да вкараш гол на световно

   Сподели
Краси Балъков пред в-к "24 часа": Hole in One в голфа е като да вкараш гол на световно

29 май 2003 г. Щутгарт. Красимир Балъков се подготвя за удар. Замахва. Не след дълго публиката избухва в екстаз.

Годината е вече 2014-а: Красимир Балъков се подготвя за удар. Замахва. Не след дълго публиката избухва в екстаз.

Описанието е еднакво. Спортът е различен. Магията е жива.

Първото се случва на паметния бенефис на Бала. Онзи мач, в който светът призна, че през цялата футболна кариера на магическия български халф стената е трябвало да бъде поне на два етажа, за да има шанс вратарят, когато Краси се готви за свободен удар.

Второто става факт малко преди да бъде представен официално като старши треньор на “Литекс” на 10 юни 2014 г. Легендарният ни футболист изпълнява и легендарен удар в голфа. Прави Hole in Оne – попадение директно от начален удар.
“Дупката беше високо
горе и аз не успях
да видя, че
топката влиза
Но когато всички хора започнаха да викат, разбрах, че е станало. И се почувствах супер. Тръпката беше голяма. Усещането е все едно си вкарал гол на световно първенство”, разказва Краси Балъков пред “24 часа”.

Рядкото постижение, което на много голфъри не се случва никога през живота им, спохожда Балъков почти на домашен терен. Тече турнир на игрищата в голф клуб “Хеценхоф” – един от 84-те във федерална провинция Баден-Вюртемберг.

“Това е първият ми клуб, на който бях член – “Хеценхоф”. Там бях през първите си 10 години като голфър. После се преместих в друг, защото живеем на друго място. Но в стария си клуб, в който съм имал толкова емоции, усетих и какво е Hole in Оne. Точно там направих това невероятно постижение”, споделя Бала.

 

 

А в това, че точно “Хеценхоф” е първият му клуб, няма нищо случайно. Столица на третата по големина провинция в Германия, близо 11-милионната Баден-Вюртемберг, е Щутгарт. Градът, в който между 1995 и 2003 г. бронзовият медалист от световното в САЩ демонстрира футболния си гений.
И сега вече в
“Хеценхоф” със
златни букви е
изписано и името на
Красимир Балъков
На импровизираната стена на славата, с каквато разполагат голф клубовете. На мястото, където е достойно да стоят само имената на тези, постигнали Hole in Оne.
Краси прави паметния за него удар на дупка с пар 3 - най-възможната за постигане на Hole in Оne. На дупка, която е изчислена за стандартно изиграване с три удара, директно попадение от начален удар се нарича и Eagle (орел) - попадение с два удара под пара. Шансовете за Hole in Оne на дупка с пар 3 са определяни между 3700 и 12 500 към едно в зависимост от уменията на голфъра. Следващата голяма мечта на всеки, постигнал попадение от начален удар на дупка с пар 3, е Hole in Оne при пар 4. Или така нареченият Albatross - отбелязване с три удара под пара.
Но се смята, че шансовете за такова директно попадение са милион към едно. Hole in Оne на дупка с пар 5 вече наистина е само за докоснати от Господ. Нарича се Condor. Постиган е няколко пъти в световната история, според официални източници – четири.

За Краси Балъков резултатите в голфа не са самоцел. Е, той вече е сред специалните голфъри, отбелязвали директно от начален удар по време на турнир. Но постигнатият Hole in Оne е само върхът на удоволствието, което му носи голфът вече 13 години.

“Играя от 2001 година. Първия път, когато отидох на голф игрище, бяхме група приятели. Искахме само да пробваме. А то толкова ми хареса, че веднага се запалих. В Германия голфът е като тениса и като футбола – има си клубове, има си организация на клубовете, има си маркетинг. Има си всичко, за да се развива спортът по перфектна линия и практикуващите го да изпитват максимално удоволствие.
Аз се запалих в
Германия и мисля,
че ще ме държи,
докато съм жив
За мен голфът е най-добрият и приятен начин за възстановяване. Голфът е уникално нещо. Нещо, което ме зарежда. Обичам това усещане. Обичам да чувствам спокойствието на природата”, споделя Балъков.

Но какво му доставя най-голямо удоволствие – че е сред природата, че релаксира от ежедневния стрес, че дори и в такъв спорт може да търси задоволяване на спортния си хъс, който е част от целия му живот?

“За да разбереш голфа, трябва да започнеш да го играеш. Трябва да го усетиш, да освободиш сетивата си за играта. Визуално отстрани всеки може да добие доста грешна представа и да си каже, че тази история не е за него и изобщо не я разбира. Ами как да я разбере, ако изобщо никога не я е пробвал? Отстрани голфът изглежда може би много бавен, муден, за някои хора отстрани може и да се струва скучен. Но определено си е интересен спорт. И то много, много качествен спорт. И най-искрено мога да дам само един съвет на всички, които все още не са се ориентирали към някакъв спорт, а имат желание - да се ориентират към голфа. Потопят ли се в неговата магия, ще разберат, че в тези приказки за мудност на гледащите отстрани няма нищо вярно. Има само удоволствие, при това много голямо”, отговаря треньорът на “Литекс”.

Но и един бивш наставник на “оранжевите” – най-успелият ни футболист Христо Стоичков, също е известен с пристрастията си към клъбовете и около 45-грамовите топки. И тук възниква въпросът: кой от златното поколение на българския футбол, а и от световните футболни звезди, би заслужил “Златната топка” за най-добър голфър?
“Аз и Стоичков сме
най-добрите голфъри
сред футболистите...
Защото само ние
двамата играем”,
избухва в смях Краси Балъков.

За футболния гений Красимир Балъков това е лесно упражнение.

 

Той обяснява и предпоставките на футболистите да станат добри в голфа: “Всеки спортист, който е минал през професионален спорт, лесно може да започне да играе голф. Вече колко добър ще бъдеш и като голфър на аматьорско ниво, си зависи от самия теб. Имаш ли желанието да започнеш да надграждаш на база спортната култура, която имаш ти и тялото ти, нещата ще се получат. И пак опираме до това – колко далеч искаш да стигнеш.”

Но сега, когато Бала е ангажиран постоянно с треньорските дела в “Литекс”, дали няма да му се наложи да пренебрегва хобито си? Дали работата няма да пречи на удоволствието?
“Нито футболът ще
ми пречи на голфа,
нито голфът ще ми
пречи на футбола”,
отвръща със смях Краси.
И продължава: “Това в кръга на майтапа. Иначе е ясно – на първо място в момента е футболът. А за мен футболът сега е “Литекс”. Когато има свободно време от работното ежедневие, тогава идва време за удоволствията. И всеки си избира своите любими удоволствия. Затова се дава свободно време – за да може човек да си отпочине, да се зареди с нова енергия. А както казах – голфът е перфектният спорт за релаксиране и презареждане.”

 






     « назад