Красимир Балъков пред "Труд": Роналдо става все по-симпатичен

   Сподели
Красимир Балъков пред "Труд": Роналдо става все по-симпатичен Красимир Балъков с бившия президент на ФК "Цюрих" и Петър Александров

Красимир Балъков присъства на церемониоята по връчването на приза за най-добър футболист на ФИФА "Златната топка". Веднага след края на церемонията, той отговори на въпроси на вестник "Труд". 

 

 - Вие присъствахте на връчването на "Златната топка" в Цюрих. Изненада ли ви изборът на Роналдо?

- Аз почти на сто процента бях сигурен, че той ще спечели, но не исках да ви казвам, когато ме попитахте преди няколко дни. Мисля, че е закономерно Роналдо да вземе "Златната топка" след тази силна година с "Реал" (Мадрид) и националния отбор. И след като бе неизменно втори след Лионел Меси в последните години.

- Кристиано обаче взе "Златната топка", без да спечели нито една купа...

- Вярно е. Но мисля, че е заслужено на фона на това, което показва с играта си. "Златната топка" не се дава на отбор за спечелени купи, а на футболист за неговите качества. Разбира се, че и титлите играят роля. Да не забравяме колко много допринесе Роналдо за класирането на Португалия на световното. Той неизменно е сред тримата, да не кажа един от двамата най-силни футболисти в света в последните 5 години. Неговата индивидуална класа е неоспорима.

- Виждате ли слабо място в играта му?

- Роналдо се развива в една много позитивна посока. Не само като играч, но и като човек, защото започна да изгрява твърде млад. А е много трудно, като си звезда още на тази възраст, да задържиш постоянство повече от 10 години. Неговата кариера е много добър показател за личното му развитие като футболист. Стана отборен играч, докато преди бе повече индивидуалист. А след израстването и натрупания опит все едно виждаме друг човек.

- Вие го познавате отдавна, тъй като сте били заедно в "Спортинг", нали?

- Засякохме се за малко. Аз бях при мъжете, той при юношите, гонил ми е топките по стадиона в Лисабон... (смее се).

- Тогава отличаваше ли се от останалите?

- Изявените футболисти винаги си личат от малки - както той, така и Луиш Фиго. Открояваше се с характера си, с начина на игра и с някои типични черти. Виждаше се, че е много талантлив и амбициозен.

- Мнозина се дразнят от неговото театралничене, преиграване и склонност към симулации.

- Това е до характер. Тези негови, нека ги наречем негативни, черти се подобриха. Роналдо успя да ги изчисти до голяма степен. Разбира се, че ги има още, но с възрастта и опита добиват по-друга форма. Той стана по-симпатичен на хората.

- И сигурно е станал още по-симпатичен, след като се разплака със "Златната топка" в ръце?

- Това хората много трудно могат да го разберат, ако не са били на подобно ниво. Един такъв спортист всеки ден е подложен на невероятното напрежение, пружината му е навита до скъсване. Той просто не може да води нормалния начин на живот като другите хора. И в един такъв момент, след дълги години на труд и старание, съумяваш да постигнеш това, което си преследвал като цел през цялото време. Казвам го от опит, защото съм минал през подобни изживявания. Роналдо на терена понякога може да изглежда арогантно, но в душата си той е много добро и чувствително момче. И когато се разплака, показа своето истинско момчешко и човешко лице. А не навитата пружина, без която един такъв спортист не може да функционира. Това е стръв за победа, воля, амбиция, които движат футболиста напред.

- Помните ли някога да е имало в едно и също време такова противопоставяне на двама гениални играчи както сега с Роналдо и Меси?

- Във футбола винаги е имало противопоставяне на личности. Преди това се случваше с Пеле и Марадона, макар да са от различни генерации. Аз обаче не си спомням някога да е имало такава ожесточена конкуренция както в последните 4-5 години между Роналдо и Меси, между "Реал" и "Барселона". Но това е позитивна конкуренция. От една страна, тези играчи изпитват спортната воля и желание да бъдат първи на клубно и индивидуално ниво, но от друга, се уважават взаимно и това се видя на награждаването.

- Мислите ли, че Роналдо отиде на награждаването само защото е знаел, че той е победителят?

- Това са спекулации. Там бяха и Меси, и Рибери. Не вярвам, че организаторите са казали предварително на Роналдо, че печели. Реакцията му беше много емоционална, спонтанна и показателна. Прави чест на тези големи футболисти и мъже, че намериха уважение и колегиален респект един към друг. Когато някой се почувства засегнат или ощетен, понякога не отива на награждаването. Ако много те притеснява фактът, че не си първи, по-добре е наистина да си останеш вкъщи, отколкото да се държиш недостойно. 
 

- Как се почувствахте, когато пред вас се разплака Роналдо, а преди това и Пеле?

- Развълнувах се и аз, разбира се. В такива моменти се вижда, че футболистите са футболисти на терена. Там изглеждат агресивни, арогантни, може и да не са симпатични. А извън терена са нормални хора като всички.

- Каква е вашата тройка за най-добър футболист?

- Роналдо, Рибери и Меси.

- Рибери вероятно е много разочарован, че не спечели.

- Рибери е реалист. На предварителната пресконференция той каза, че за първи път е в тройката, което е голямо признание. Това говори много за него. Ако той тази година отново играе така, като миналата, и извади късмет да не го сполетяват контузии, няма да е далеч от "Златната топка".

- Видяхте ли се с интересни хора на церемонията?

- Там винаги има интересни хора. Срещам се всяка година с Петър Александров, с колегите от швейцарския "Грасхопър" - отбора, който водих две години. Не ги бях виждал отдавна. Поговорих с футболисти като Роже Мила. С Кристиан Карембьо също, с него често играем бенефисни мачове, а сега той работи в "Олимпиакос". И Дидие Дешан видях, който ни сърба попарата на "Парк де Пренс". Поздравих мениджъра на Роналдо - Жорже Мендеш, който е и агент на Жозе Моуриньо, защото се познаваме.
 

- Какво ви предстои в следващите месеци в професионален план?

- Моите планове са от лятото отново да вляза в треньорския бизнес. През зимата нямам намерение да започвам работа. Запитвания получавам често, но в момента на преден план стоят някои лични дела. Но във футбола никога нищо не се знае. Може от днес за утре да излезе нещо, което да си заслужава.

- Предстои конгрес на БФС, какви са вашите очаквания?
- Без коментар.






     « назад